Over Lost & Found

 

“Een speelse cultuur is geen luxe maar een voorwaarde om te overleven. Zeker in een tijd van snelle verandering, oplopende concurrentie en stress is creativiteit geboden.”
– Mark Mieras, wetenschapsjournalist

Tijdreisbureau Lost & Found neemt kids, teens en volwassenen mee naar andere werelden. Werelden zoals je die kent uit boeken, films en games worden werkelijkheid.

In levend rollenspel
 (Larp, Live Action Role Play) gaan tientallen spelers samen op avontuur. Elke speler verzint zelf een personage en probeert naar de persoonlijkheid van dit personage te handelen. Spelers reageren op gebeurtenissen, waarbij alle acties geïmproviseerd worden. Zo beleven zij samen unieke avonturen en maken hun eigen verhalen.

Bij Lost & Found is Larp meer dan een spelletje: alles draait om levend rollenspel en lekker buiten zijn op bijzondere locaties. De doelstelling is om een speelse mindset, lichamelijke activiteit en creativiteit te stimuleren. Uit onderzoek blijkt dat speels gedrag bijdraagt aan innovatiekracht, aanpassingsvermogen en ons ongevoeliger maakt voor stress. Daarom gaat het bij Lost & Found niet om winnen en verliezen, maar om samen spelen en ontwikkelen. We stimuleren alle zintuigen, motoriek, concentratie, denkvermogen, creativiteit en sociale vaardigheden. Door te experimenteren met verschillende rollen wordt ook het zelfvertrouwen vergroot.

We leven steeds meer in stedelijke omgeving. Er wordt 50% minder buiten gespeeld dan twintig jaar geleden. Terwijl juist een natuurlijke omgeving uitdaagt tot creatief spel en meer bewustzijn creeërt van natuur en cultuur. Daarom werkt Lost & Found samen met Staatsbosbeheer waar het vergroten van (natuur)kennis, betrokkenheid, respect en eigenwaarde van kinderen en volwassenen centraal staat. Dus ga mee met het hele gezin op avontuur in de natuur.

Levend rollenspel is een actieve, creatieve en veelzijdige hobby voor alle leeftijden. Sommige spelers voelen zich vooral aangetrokken tot het acteren, zij willen hun rol zo geloofwaardig mogelijk neerzetten en vinden het leuk om samen met anderen te improviseren. Anderen genieten vooral van het zwaardvechten en boogschieten met veilige wapens.

Zij maken een ware kunst van deze actieve vaardigheden. Ook zijn er spelers die houden van het verkennen van de omgeving en het oplossen van raadsels. Een ander aspect is de voorbereiding en de napret van levend rollenspel. Spelers maken vaak een bijzonder kostuum, zoeken naar de juiste wapens en breiden hun outfit voor ieder event weer een beetje uit. Anderen oefenen wekenlang op de beste vechttechnieken of schrijven verhalen over hun belevenissen.

De avonturen van Lost & Found worden mogelijk gemaakt door een enthousiast en professioneel team van ontwerpers van games en play, onderzoekers, acteurs, verhalenvertellers, docenten en educatief medewerkers.

Al meer dan 10 jaar organiseert Lost & Found rollenspel events, lezingen en workshops voor kinderen, jongeren en volwassenen. Naast publieke events maakt Lost & Found ook spellen voor scholen, musea en bedrijven. In de Lost & Found Avonturenwinkel (Utrecht) kun je terecht voor kostuums, accessoires, spellen en DIY producten. 

Lost & Found is een initiatief van Spellenwinkel Subcultures.  Beiden zijn zij partner van de Society of Play.