Kleding Maken

 

De basis kledingstukken zijn een shirt, een tuniek en een broek. Het shirt en de tuniek zijn gebaseerd op een simpel T patroon. De lengte van shirt en tuniek kunnen varieeren. Om bewegingsvrijheid te hebben moet hij wijd aan de onderkant zijn of splitten hebben vanaf de heup. De tuniek wordt met een riem gedragen, waar wapens en buidels aan gehangen kunnen worden.

Stof
Een shirt of tuniek is het beste te maken van linnen of katoen. Kies een niet al te moderne kleur, om het er iets meer Grugariaans uit te laten zien. Verder is het fijn als je er op let dat de stof niet te synthetisch is, anders ga je zo zweten na een poosje rennen in de zon.

Een shirt maken
Neem een stuk stof dat lang genoeg is om over het hoofd te gaan en de gewenste lengte aan de voor- en achterkant te hebben.  Het gat voor het hoofd komt dan bovenaan, in de vouw. Je kunt ook twee stukken stof van de gewenste lengte op elkaar leggen en bij de schouders naaien.

Let erop dat de stof breed genoeg is om lekker wijd om het lichaam te passen. Knip een gat uit voor de hals. Neem bijvoorbeeld een t-shirt en leg die op de stof als knip voorbeeld. De hals kan gewoon rond zijn, met een spilt, v-hals… noem maar op.

Knip twee gelijke mouwen, vouw de middenstof open en naai de mouwen aan het shirt (A-A). Vouw het shirt weer dubbel en naai nu de mouwen(B) en het shirt (C-tot de heup) dicht. Je kan alle naden zomen, of met biasband afwerken. Of, als je een wat grover uiterlijk wilt maken, laten rafelen.

Een tuniek maken
Een tuniek maak je op bijna dezelfde manier. Op dit plaatje zie je iets uitgebreidere patronen ervoor. De tuniek mag wat ruimer vallen als het shirt. Door “vierkantjes” onder de oksels in te naaien, creeer je meer beweegingsruimte. En je kan extra punten in de naden van de tuniek naaien, zodat ie wijder valt. Uiteraard is een tuniek vaak versierd met een mooi randje!