Schild Maken

 

Aangezien er in Gruga de nodige gevaren schuilen is het verstandig om je in geval van nood goed te kunnen verdedigingen. Een uitstekende manier is het dragen van een schild. Een schild kun je kopen, maar ook zelf maken!

Wat heb je nodig?
A) Grote stukken afvalkarton (vraag eens bij de Gamma)
B) LARP schuim (6 mm) te koop bij Subcultures in Utrecht
C) Pakbanden of breed band (maximaal 3 cm breed van ten minste 50 cm)
D) Bisontix of Spuitbus contactlijm
E) Vloeibare latex te koop bij Subcultures in Utrecht
F) Acrylverf naar keuze
G) Behandla (IKEA)

Hoe maak je een schild?
1. Verzamel oud golfkarton van 4-5 mm dik.
2. Snijd vier stukken uit in de vorm van het schild dat je wil. Rond is makkelijk maar je kunt ook je fantasie gebruiken. Hier wat voorbeelden:

 

 

 

 

 

 

 

3. Lijm de vier vier gelijke stukken op elkaar (met lijmspray gaat dat het beste).
4. Leg nu je arm op het schild en teken voor je hand en bij je elleboog af waar de banden moeten komen om het schild goed vast te houden.

5. Snij met een scherp mes de vier openingen voor de banden door de vier lagen karton heen. Als je twijfelt, vraag een volwassene om hulp, snijden in karton vraagt om nare ongelukken. Wees voorzichtig!
6. Bedek het schild aan beide kanten met Larp schuim. Maak een sneetje waar de bandenopeningen zitten. Dit schuim is te koop bij Subcultures in Utrecht en is er in verschillende maten. 6 mm schuim is prima als bedekking.
7. Als je je schild wilt versieren kun je figuren uitsnijden uit hetzelfde schuim en erop lijmen (gebruik de lijmspray of Bisontix contact lijm; deze lijm smeer je op beide te lijmen onderdelen en laat je even drogen. Als je ze op elkaar doet goed passen, je kunt het niet weer loshalen en opnieuw proberen! Het zit in 1 keer vast). Ik heb bijvoorbeeld een cobra schild gemaakt. Maar dit is wel moeilijk om mee te beginnen!
Andere versiertip is: plak op je schild ronde viltdopjes die voor onder de stoelen worden verkocht. Dat zijn net de grote berschermdoppen op een echt schild. Kijk maar naar het voorbeeld hieronder.

Als je een rond schild maakt kun je de rand maken van pijpisolatie. Te koop bij Gamma, Praxis en dergelijke. Dit zorgt voor een goede veilige stootrand. Als je een andere vorm kiest voor je schild, lijm dan op de rand een strook van het larpschuim.

9. Nu moet je het schild bedekken met een paar lagen Latex. Dit is dunne melk die opdroogt tot een vlies over je schild heen. Doe het niet met een kwast, latex droogt snel in de kwast en dan is ie stuk. Ik gebruik een half schuursponsje en dep het uit een bakje op het schild. Zorg dat de latex ook goed in de randen komt. Laten drogen en dan weer een laagje. Vier of vijf lagen voor een schild is echt nodig. Als je de ronde buis om je schild hebt gebruikt kun je deze beter beschermen met brede tape; zie ook het filmpje onderaan de pagina!

10. Schilder nu je schild met acrylverf in de kleuren naar keuze.

11. Tot slot kun je je schild beschermen met Behandla. Dat is een keukenolie van Ikea (eigenlijk voor een houten aanrecht) maar ik heb goede ervaringen op acryl geschilderde voorwerpen. Het is op waterbasis en geeft een mooie glans.

Veel plezier met je zelfgemaakte schild!

Met dank aan Willem-Jan.