• Lorem ipsum

Top 5 spellen voor Oudejaarsavond

28 Dec 2021

De laatste avond van het jaar staat weer voor de deur. Je hebt zin om het nieuwe jaar goed te beginnen met vrienden, familie of je lief. Dat is natuurlijk het ideale moment voor een gezellig spel. Maar wat speel je dan? In elk geval een spel dat makkelijk uit te leggen is. Hieronder bespreken we onze top 5 spellen voor Oudejaarsavond!

1) Wavelength

In Wavelenght proberen twee teams elkaars gedachten te lezen. De teams kunnen zo groot of zo klein zijn als je zelf wilt, het werkt met 12 én 2 spelers. Teams draaien om de beurt een wijzer naar de positie waar volgens hen het doel staat binnen een spectrum dat achter het scherm verborgen is. Eén speler van het actieve team, de Helderziende, weet waar het doel zich bevindt, maar kan slechts een hint geven binnen het spectrum van twee tegengestelde concepten zoals ‘onderschat-overschat’, ‘warm-koud’ of ‘ruikt vies-ruikt lekker'. Daarna moeten de teams raden naar de positie van het doel. 

De regels van Wavelenght zijn makkelijk uit te leggen zodat je snel kunt gaan spelen. Het spel heeft een lekkere retro-look en er is veel ruimte voor humor en strategische hints. De huisgenoten van Noël hebben ons demonstratiespel ingepikt om dat ze niet kunnen stoppen met spelen. Dus dat zegt genoeg.

2) Camel Up

Vijf kamelen rennen over een zandparcours en proberen etappes of zelfs de hele race te winnen. Maar kamelen blijken vindingrijke dieren. Komen ze een soortgenoot tegen, dan springen ze er gewoon bovenop, zodat ze worden meegedragen! De race bestaat uit verschillende etappes. Je kunt zowel op de winnaar van een etappe gokken als op de winnaar en de verliezer van de complete race. Daarnaast heb je de mogelijkheid om met behulp van een woestijntegel de race te manipuleren. Na elke etappe en de race zelf ontvang je geld als je goed gegokt hebt. Maar heb je op de verkeerde kameel ingezet, dan moet je betalen. Verdien jij uiteindelijk het meeste geld? 

Camel Up is een vlot race- en gokspel, voor 2 tot 8 spelers. Geschikt voor het hele gezin maar ook geliefd onder vrienden door de flinke dosis humor. Het spel ziet er mooi uit en heeft leuke 3D elementen (palmboom en piramide). De 2e editie is net verschenen, samen met een stand-alone nieuw spel in de wereld van Camel Up, Nieuwe Lading. Het seizoen van de meest krankzinnige kamelenrace is voorbij, maar wat doen de racekamelen eigenlijk buiten het raceseizoen? Dan helpen ze handelaren met het vervoeren van een nieuwe lading waardevolle goederen!

3) Unlock

Heb je zin om even lekker te puzzelen? Unlock is een coöperatief kaartspel geïnspireerd door escape rooms: ruimtes waaruit je moet ontsnappen binnen 60 minuten. Met Unlock kun je dit nu thuis aan je eigen tafel beleven. Inmiddels zijn er heel wat delen van Unlock! met in ieder deel 3 scenario's (60 kaarten per scenario) en een gratis app die je door de 3 scenario's leidt. Doorzoek de ruimtes, combineer voorwerpen en los alle puzzels op voordat de tijd op is! 

Een handleiding lezen is niet nodig, je kunt meteen gaan spelen: met 2 of meer spelers. Heb je geen zin in telefoon of tablet op tafel? Kijk dan eens naar één van de andere escape games zoals EXIT en Pocket Escape Room. Er is trouwens net een kinderversie van Unlock! verschenen, die werkt ook zonder app en is door Tijn en zijn gezin met veel plezier gespeeld. 

4) DIXIT

Dit spel is en blijft een klassieker. Dixit Refresh is de vernieuwde uitgave van Dixit en bevat onderdelen om te spelen tot 8 spelers en nieuwe keuzewielen. In Dixit speel je met prachtig geïllustreerde, grote speelkaarten. Wanneer je aan de beurt bent zeg je iets over één van de kaarten in je hand. Je kunt iets vertellen, zingen of rijmen, wat je maar wil. Vervolgens kiezen de andere spelers een kaart uit hun hand die het beste aansluit bij wat de verteller heeft gezegd. De gekozen kaarten worden samen geschud met de oorspronkelijke kaart. Daarna worden ze opengedraaid en moeten de spelers raden welke de oorspronkelijke kaart is. 

Dixit valt bij iedereen in de smaak. Er is nauwelijks uitleg nodig, het spel oogt fantastisch en iedereen kan creatief aan de slag. Er zijn eindeloos veel uitbreidingen waarmee je het spel steeds weer een nieuwe draai geeft. Nieuw is de stand alone variant STELLA. In dit spel moeten spelers beelden interpreteren naar aanleiding van een gemeenschappelijk woord. Kies dezelfde kaart als de andere spelers om te winnen! Je moet risisco nemen, maar ook oppassen dat je niet in de val wordt gelokt. 

5) Perudo

Perudo is een eenvoudig en snel dobbelspel vol bluf en spanning. Bij de start van het spel ontvangt iedere speler een dobbelbeker met vijf dobbelstenen in de bijhorende kleur. De spelers bekijken het resultaat van hun worp, zonder dat de andere spelers dit kunnen zien. De startspeler doet een eerste bod waarbij hij gokt hoeveel dobbelstenen er van een bepaald getal minimaal op tafel liggen. De volgende speler kan drie verschillende acties ondernemen. Zal hij het bod verhogen of niet? Vertelt hij de waarheid of denk je dat hij bluft? 

Perudo is niet nieuw, maar wel de ultieme must have die het in ieder gezelschap (2 tot 6 spelers) goed doet.

BONUS

Ben je het even zat om aan tafel of op de bank te zitten? Speel dan een potje Throw Throw Burrito. Dit spel is een combinatie van een kaartspel en trefbal. Het draait om kaarten verzamelen, punten verdienen en speelgoedburrito’s naar elkaar gooien. Wil je liever iets gezonds gooien? Er is ook een Avocado variant.